Salam, yay pagi yang indah. Again aku nak mencoret kat blog aku ni. As usual smlm berbuka mmg terbaik sedap giler my mum masak. Mak masak sotong goreng kunyit, sup sayur yg byk fishball and sosej pendek, Ikan bawal goreng, sambal belacan (my favourite) dan ulam-ulaman opps hampir terlupa ayaq buah ambra n ribena (cik hana wt, sedap!!).
minta maaf dh tinggal skit br terigt nak amik gambo, hak hak
Ate nye dh abih berbuka, solat maghrib and then bermula operasi membuat dessert. Eceh cakap omputih lak, hehehe. Igt nak wt sebelum berbuka, tp disebabkan teman rase kepenatan tangguh la pas berbuka. So my best buddy, my sweet cik hana bersama² kami bertungkus-lumus menyediakan bahan² nak wat benda alah puding ni. Masa semalam balik kerja, sy dan cik hana direct p Econsave p cari bebahan yg x dak kat umah.
So dalam pukul 8.30mlm mula operasi wt puding karamel atau puding gula hangus. Dalam pukul 9.30 mlm siap leh makan dh.. Yum².. Sedap terangkat nyer pulak tu dia godek² lak mmg mengoda.. Hehehe ..
Bahan-bahan
(Karamel)
Gula
Air
(Puding)
4 biji telur
2SB esen vanilla
500ml susu segar/susu cair
2SB tepung jagung/kastard
4SB gula
Loyang
Kukus
CARA-CARANYA
1 Mula² buat karamelnya dulu, panaskan gula dalam kuali ke dalam periuk ke. Kemudian kacau sehingga cair letak air sikit agar x terlalu pekat. Warnanya akn berubah keperang-perangan.
2 Karamel tu bubuh dalam loyang dan biarkan keras.
3 Kemudian buat puding, pukul/kisar telur sehingga kembang/sebati.
4 Masukkan esen vanilla, susu, tepung jagung dan gula, pukul/kisar sehingga sebati.
5 Masukkan semua bahan pukul/kisar kedalam loyang. sebaiknya bubuh marjerin di tepi loyang agar x melekat puding tu nnt.
6 Kukus dalam 15-20minit.
7 Sejukkan kemudian telungkupkan dan sedia di hidangkan. Letak dalam peti ais utk rasa yg lebih sedap.
Senangkan? Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment