Semalam berbuka bersama family except my dad and my lil sis I. Sedap btoi, saya masak sup sayur dan bersama bff saya, Cik Hana kukus ikan siakap. Mak saya lak wt ayaq asam. Perghh sedap, berhingus sbb panas+pedasss!!! Hehehe :p
Lupa pula jom share resepi.. Resepi ni ringkas sahaja..
Lupa pula jom share resepi.. Resepi ni ringkas sahaja..
Bahan-bahan
Ikan (Siakap, Bawal, atau Kerapu)
2 Ulas Bawang Putih
2 Ulas Bawang Besar
1cm Halia
Cili
Air Asam Jawa
Garam
Hiasan
Daun bawang,
Sambal air asam
Kukus
Ikan (Siakap, Bawal, atau Kerapu)
2 Ulas Bawang Putih
2 Ulas Bawang Besar
1cm Halia
Cili
Air Asam Jawa
Garam
Hiasan
Daun bawang,
Sambal air asam
Kukus
CARA-CARANYA
1 Ikan disiang dan dibersihkan
2 Kemudian Bawang putih, bawang besar, cili dan halia ditumbuk lumat.
3 Panaskan kukus, masukan ikan dalam loyang
4 masukkan semua bahan-bahan tumbuk, kemudia air asam, sedikit garam
5 Biarkan kukus dala 20-30 minit.
6 Angkat dan hidangkan dengan sambal air asam (cili kecik, bawang, air asam)
Selamat Mencuba!!
1 Ikan disiang dan dibersihkan
2 Kemudian Bawang putih, bawang besar, cili dan halia ditumbuk lumat.
3 Panaskan kukus, masukan ikan dalam loyang
4 masukkan semua bahan-bahan tumbuk, kemudia air asam, sedikit garam
5 Biarkan kukus dala 20-30 minit.
6 Angkat dan hidangkan dengan sambal air asam (cili kecik, bawang, air asam)
Selamat Mencuba!!
No comments:
Post a Comment